Nieuws

Zomaar een verhaal van 2 opfok-kalfjes


EVEN VOORSTELLEN: Ik ben een kalfje geboren op 13 november 2018 en ik ben een kalfje geboren op 15 november 2018, wij zijn overigens geen zusjes. 31 November kwam onze nieuwe baas ons halen en zo kwamen we bij de Frelu stal in H.I.Ambacht aan. De eigenaar zorgde goed voor ons, kregen gelijk te eten, de melk Denkavit top S wat poeder was werd nauwkeurig afgemeten, ook het water op de centiliter nauwkeurig en dat alles gemengd op 41á 42 ºC, daarnaast kregen we hooi en stro. Het spoelwater deed hij in de klepel-drinkbak wat ook lekker was. Tegen de tijd dat de melkperiode voorbij was gaf hij ons een handje kalverbrokken, dat werd steeds meer en meer, zo schakelde we over van melk naar brokken. Dit ± 2 weken gehad te hebben kwam er weer geleidelijk een handje rundveebrokken + warm water. Onze baas had een plan om ons 2 dagen na pasen ( woensdag 24 april ) de wei in te doen en stopte zodoende met de rundveebrokken, 10 dagen kregen we alleen nog hooi en stro. Wij kregen alleen geen inentingen of pillen ( bolussen ). We gingen de wei in , aardig weer. s’ Nachts niet meer, het regende 10 mm., de dagen erna ─ slecht voor ons─ veel regen, temperaturen tegen o ºC, overdag 11ºC. We vraten nat gras, nooit gehad, we lagen in nat gras , niet gewend, geen moeder- koe voor een warme slok of beschutting. De baas kwam iedere keer met angst en beven naar ons toe: zouden ze geen longontsteking hebben of kalvergriep, diarree kan ook, maar gelukkig niet. Het weer werd beter na 14 dagen ─we hebben het overleefd ─. In de wei hangt een liksteen waar we dankbaar gebruik van maken, want er mag geen kunstmest gestrooid worden. Nu 12 september ( na 10 mnd. ) zijn we verkocht, onze borstomvang is 164 cm. en 334 kg. / en borstomvang van 158 cm. en 306 kg. Vr. gr. Luchies

Goed nieuws van de stichting Frelu stal


De stichting heeft u laten weten dat zij in navolging van de stal ook de loods achter de stal wilde gaan beplanken met vlotdelen van Douglashout . Het repareren kostte veel geld en tijd. Ook het verduurzamen kost veel geld , daarom heeft de stichting het Coöperatie-fonds van de Rabobank aangeschreven voor subsidie ( sponsoring ). Woensdag j.l. kregen we de mededeling dat zij bereidt zijn alle onkosten op zich te nemen , dat is voor ons natuurlijk een geweldige steun in de rug (bedankt ). Het is niet allemaal goed nieuws, ook de stichting deelt mee in de malaise van het virus, koeien zijn geschoren, lammeren worden geboren, maar helaas de stal is dicht, hek gesloten, en dat blijft. Dit betekent dat er dit jaar geen lammetjes-aaidag, geen boerendag, geen bezoek van het verzorgingshuis De Lichtkring zal plaats vinden, heel jammer. De verkoop van de kwartetten en het dieren-memory gaat wel door.

Onze sponsoren

vanaf mei tot september opvang gekooide huisdieren

Opgave logé-dieren

Ieder jaar vangt de Frelu stal gekooide huisdieren op van mensen die met vakantie gaan, en daar geen oppas voor heeft. U kunt deze dieren tegen een kleine vergoeding bij ons aanbieden. Er is een gediplomeerde verzorger aanwezig. Voor informatie of opgave kunt u bellen 0618-220 583.

Foto's van de Frelu stal.


witrik


//
het kalfje schaap lakervelderBlaarkoproodbondte