Nieuws

DIERENDAG IN DE FRELUSTAL

Zowel de koeien als de kalfjes staan weer gezellig en beschut in de stal. Aangezien het vrijdag a.s. dierendag is willen wij onze koeien scheren en wel tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Tevens moet onze Friese roodbont aanstaande een kalfje krijgen, allicht dat het dan al geboren is. U kunt ons vinden aan de Achterambachtseweg 10p ( nabij begraafplaats ) De toegang is gratis.

BOEKJES TE KOOP

Nederland is aan het veranderen, steeds meer gebied wordt natuurgebied. Het zal u niet ontgaan zijn dat ook in H.I.Ambacht in die trent deelt, Sofia-polder en Sandelinge Ambacht zijn voorbeelden. De st. Frelustal zit met 7 ha. er middenin. Wij zien allerlei wilde bloemen verschijnen, dat is prachtig maar soms ook gevaarlijk. Tussen al die planten staan ook giftige planten voor mens en dier. De stichting is in het bezit van een boekje waarin 96 giftige of verdachte planten zijn opgenomen, een index met de namen , gifstoffen en foto’s geven het weer. Het boekje is tijdens het schapen scheren voor het eerst te koop. U kunt ons vinden aan de Achterambachtseweg 10p (nabij begraafplaats).

NIEUWS 2018

Regelmatig vragen bezoekers aan ons bij het zien van een kalf,─ houden jullie het kalf zelf ?, waar gaat het kalf naartoe ?, gaat het kalf naar de slager?? ─ zomaar een paar opmerkingen. Wij antwoorden dan, dat het of hier blijft of dat wij proberen om het kalf via 1 van deverenigingen waar we lid van zijn, aan de man te brengen, slager is allerlaatste optie. 2015 heeft onze Friese roodbonte koe Geeske een stierkalfje gekregen, deze is via de vereniging bij een veehouder terecht gekomen, heeft daar 14 koeien gedekt en zijn er 16 kalfjes geboren, ( eerlijkheidshalve ligt het niet alleen aan de stier, maar toch ). Voor de Kerst kregen we een mail binnen met een foto van ‘’ onze Sjoerd ‘’ met hetverzoek om haren van het moederdier op te sturen voor een D.N.A. match. Het is de bedoeling om van Sjoerd een stamboek-stier te maken, met als uitloop naar een K.I station, het is een bijzonder vriendelijke stier werd er bij vermeld. Afgelopen voorjaar werd er een Blaarkop stierkalfje geboren, we hebben hem op de site van de blaarkop- vereniging geplaatst, 3 dagen later en de 5e bezoeker van de site had interesse, we hebben een deal gesloten dat hij medio augustus vrij kwam, zodat hij eerst van de zomer in de wei kon spelen, dit was akkoord. Het kalf ging naar een landgoed in noord Drenthe, een veevervoerder uit Friesland kwam hem ophalen. Drie dagen later belde de nieuwe eigenaar ─ Freek wat een geweldig kalf, het lijkt wel een buffel ─ ( dat is toch geweldig om zulk nieuws achteraf te horen ?).

Het overige nieuws.

Het voorjaar kwam er aan alsmede de lammetjes. In de reguliere schapenhouderij ligt de worpgrootte op 1.8 lammetjes, bij ons op 2.7, maar dit gemiddelde zijn we aan het terug dringen daar de ooien toch wel problemen kregen. We hebben een ram gekocht die van een tweeling is. De eerste lammetjes werden geboren, van de 2 ooien hadden we van de 4 lammetjes 2 doodgeborenen, daar kregen we het warm van, met de weten - schap dat er veel doodgeboren werden of het moederdier de lammetjes niet accepteerde. Verder ging het gelukkig goed, van de 11 lammetjes bleven er 9 over.

Mens erger je niet:

Van de zomer hebben we veel tijd verspandeerd aan het verduurzamen van de stal. Ieder jaar moesten we planken vernieuwen of schilderen. We hebben verschillende opties bekeken en zijn uitgekomen op een duurzame houtsoort waaruit planken van 2x 20 cm. werden besteld, ook hebben wij dit kunnen realiseren door een groot sponsor-bedrag. De buitenzijde hebben we groen gebeitst waarin lijnolie verwerkt is , de achterzijde hebben we behandeld met milieu vriendelijke carboleum. Door eerst latten tegen de bestaande wand te timmeren, hebben we de planken geschroefd. De latten zorgde voor een zuiver vlak geheel en voor natuurlijke ventilatie. Het geheel ziet er puik uit.

Film

Voor 28 Juni hadden wij een verzoek gekregen voor het meewerken van een film over De Sophie- polder, dit was een waar spektakel, tot s’nachts 01.00 u werd de stal gebruikt voor sminken en omkleden in oude kostuums ( één grote happening). Ook opnames van onze koeien speelde een grote rol. De logees van gekooide huisdieren was ook weer een succes, nog nooit zijn er zoveel dieren gebracht. De educatie aan schoolkinderen gaat ook gelukkig steeds door.

Dieren

Aangezien het hooi van de zomer erg duur was hebben wij 1 koe verkocht om het hooi deels te kunnen kopen en om 2 kalfjes aan te schaffen, een derde volgt nog, door later weer 2 te verkopen moet er 1budget-neutraal overblijven, zo zijn we aan het wikken en wegen om de zaak te runnen.

In het najaar werd er nog 1 kalfje geboren.

De ram heeft onze 6 ooien weer gedekt zodat we ± 18 maart a.s. weer onze eerste lammetjes verwachten. 1 dag voor de kerst is er nog een koe geïnsemineerd zodat alle koeien weer drachtig zijn. Zo zijn we weer een jaar rond.

Bent u ondernemer of heeft u iemand in de familie die een reclamebord wilt plaatsen, voor ondersteuning van de stal ? er is nog plaats. mobiel 0618220583

Wilt u ons het komende jaar ook steunen ?, dan zien we 2019 weer vol vertrouwen tegemoet.

U kunt een bijdrage overmaken naar:

Stichting Frelu Stal
O.V.V. DONATIE 2019
IBAN NL 29 RABO 039 7667 329
H.I. Ambacht

Bij voorbaat hartelijk dank!!

P.S. 2e paasdag lammetjes aaidag van 11.00 uur tot 16.00 uur.


25 ste kalfje geboren in de Frelu stal

Voor degene die het nog niet weten, de stichting Frelu stal beheerd aan de Achterambachtseweg 10p een stal met oud hollandse koeien en schapen. Regelmatig vindt er een mutatie plaats, door verkoop, inkoop en geboortes. Woensdag-avond 17 oktober is het 25ste kalfje geboren. Op gezette tijden is de stal open voor het publiek, wij nodigen u daarom van harte uit om ons te bezoeken. De stichting werkt op basis van vrijwilligheid en ook daar ontstaat er van tijd tot tijd verloop. Wij zoeken ook nu weer medewerkers. Bent u een buitenmensen u houdt van dieren dan zoeken wij u. Agrarische kennis is beslist niet nodig. Voor meer informatie kijk op www.ambacht.net/frelustal of bel: 0618-220 583

Werkzaamheden Frelu stal

Ieder jaar voert de st. Frelu stal onderhoud in en om de stal uit. Normaliter is daar niet veel van te merken, maar nu wordt er flink aan de wand getimmerd. Reden is dat er steeds geschilderd, planken hersteld of vervangen moest worden. Vorig jaar heeft het bestuur gekeken naar alternatieven, maar of je nu systeem a, b of c zou nemen het was voor ons allemaal te duur. We hebben nu een groot sponsor bedrag gekregen en dat gaf de doorslag. We hebben Douglas planken gekocht 20x 200 mm en deze aan de buitenzijde groen gebeitst, de binnenzijde is met een veredelde carboleum ( milieu-vriendelijk ) behandeld, totaal 275 m². Aan de bestaande wand hebben we latten bevestigd waarop de planken in potdekselvorm geschroefd wordt. De latten zorgen voor ventilatie tussen de wanden. Als dit over enige weken gereed is kunnen we er weer jaren onderhouds-vrij tegen.

Melk moet, melk doet je goed. Het is momenteel ─een hot item─ om te eten en te drinken van gezonde afkomst. Kook-programma’s , boeken , reclame’s e.d. prijzen hun beste aanbod of inzicht. Het is verstandig dat mensen zo gezond mogelijk willen leven, en kopen wat er aangeprezen wordt, maar al te vaak wordt men toch weer geconfronteerd dat het niet zo gezond is als men voordeed of dacht. De stichting Frelu stal heeft zich vanwege het houden van oud hollandse koeien zich verdiept in de productie van melk. Wij mensen, kunnen heel veel dingen maken als jan en alleman maar met materiaal aan komt dragen. Koeien daarentegen zorgen zelf voor hun eigen maaksel. Als je er dieper op in gaat , merk je dat een complexe procedé hieraan ten grondslag ligt. Het voer dat via vier magen door de koe gaat, met toevoegingen van allerlei zouten en zuren, of juist splitsingen van bestanddelen volgt het zijn weg. Het binnenste van de koe is één groot scheikundig laboratorium. Alle lichaamsdelen zoals alvleesklier, dunne darm, lever enz. worden erbij betrokken. Bij gebrek aan een bepaalde voeding- stof moet de koe inleveren, of veranderd de samenstelling wat betreft vet of eiwitgehalte. De melk komt in microscopische kleine deeltjes via het bloed in de uier, waar ook weer door een slim systeem de melk uiteindelijk bij het melken de koe verlaat. Melk is één van de gezondste voedingsmiddelen die er bestaat, zonder geur, kleur of smaakstoffen. U kunt dit op onze boeren/ lammetjes aaidag ervaren. Een glas melk staat klaar. De boeren / lammetjesdag wordt gehouden op 2 april vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur U kunt ons vinden Achterambachtseweg 10p ( nabij begraafplaats) Graag zoveel mogelijk lopend of op de fiets komen.

.

vanaf mei tot september opvang gekooide huisdieren

Opgave logé-dieren

Ieder jaar vangt de Frelu stal gekooide huisdieren op van mensen die met vakantie gaan, en daar geen oppas voor heeft. U kunt deze dieren tegen een kleine vergoeding bij ons aanbieden. Er is een gediplomeerde verzorger aanwezig. Voor informatie of opgave kunt u bellen 0618-220 583.

Foto's van de Frelu stal.


witrik


//
het kalfje schaap lakervelderBlaarkoproodbondte